írj nekünk:

 

kövess minket:

Gyógyító természet – Alpakaland

Alpakaland: A gyógyító természet

Közösségünk 2022-ben több mint 20 ezer Ukrajnából menekülő embernek segített. Legtöbbjük a menekültszállóinkon talált biztonságos átmeneti hajlékot, de büszkék vagyunk a gyerekek számára napközi otthonos ellátást nyújtó projektünkre ugyanúgy, mint arra a sok ezer önkéntesre, akik segítő kezet nyújtottak. A projektjeink eddig kizárólag városiak, távol a természettől, csak erre volt lehetőségünk.

Ahogy teltek-múltak a hónapok, láttuk, hogy a menekültek egyre fásultabbak. Egyre hosszabbra nyúlt a bizonytalanság, a jövőtől való félelem, az otthon maradtak miatti aggodalmaskodás. 

A háborús trauma sajátossága, hogy gyakran nem csak egy-egy embert ránt a mélybe, hanem egész családokat. Azt tapasztaltuk az elmúlt hónapokban, hogy alig vannak helyek Magyarországon, ahol a traumatizált gyerekek a szüleikkel együtt megpróbálhatnak újra magukra találni.

Gondoltunk egy nagyot, és megálmodtunk egy helyet, ahol segíthetünk a háborús traumáktól elgyötört családoknak abban, hogy elindulhassanak életük újrakezdésének útján. Az egyesületünk vett egy telket a Kis-Balaton szomszédságában, egy kicsi falu legszélén, amit dombok, erdők és tavak vesznek körbe. Itt tervezzük felépíteni Magyarország első, háborús menekültek mentális rehabilitációjára és rekreációjára specializálódott állat-asszisztált terápiás központunkat.

A természet megnyugtat, regenerál

A gyógyító természet gondolata nem új, az elmúlt 1-2 évtizedben Nyugat-Európában sorra nyílnak a szociális farmok, amelyek arra a tudományos felismerésre építenek, hogy a kapcsolódás a természethez már önmagában regeneráló hatású az idegrendszer számára. Az állat-asszisztált terápiának (ÁAT) Magyarországon még alig van hagyománya és irodalma, így akit jobban érdekel a tudományos háttér, annak csak külföldi szakirodalmat tudunk ajánlani. Talán az egyik legátfogóbb alkotás ezen a téren Fine Aubrey H. Handbook on Animal-Assisted Therapy című könyve.

Az ötlet nálunk sem új, három éve kezdtük el intenzívebben tanulmányozni, hogyan tudnánk szervezetként a leghatékonyabban segíteni a traumatizált háborús menekültek mentális állapotán. Végül négy állatfajtát választottunk ki erre a célra, ebben az is szempont volt, hogy ők egymással is kijöjjenek, illetve méretre is passzoljanak a gyerekekhez, akik a terápiás központ elsődleges vendégei. A legkisebb állataink a törpenyuszik lesznek, ezen belül is kosorrú, lógófülű változat.

Az ő beszerzésüket már megkezdtük, Hópihe a napokban került hozzánk, egyelőre még lakásban tartjuk és szoktatjuk emberekhez, gyerekekhez. Két szelídebb tyúkfajta költözik majd még Alpakalandba, náluk csak alig nagyobbak az afrikai törpekecskék, akik minden bizonnyal a legmozgékonyabb állataink lesznek. A legnagyobbak pedig a terápiás központunk névadói, az alpakák. Mindegyik terápiás állatról sokat fogunk írni a weboldalunkon, képeket-videókat pedig a szociális média csatornáinkon találsz (TikTok, Instagram).

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Adjuk össze 🙏

Segítő állatok, fa vár és fa játékok, kuckók a gyerekeknek – a te adományod és a te önkéntes segítő munkád teszi lehetővé, hogy mindez megvalósuljon Alpakalandon. 

Kattints ide

TUDJ MEG MINDENT ALPAKALANDRÓL

Hős leszek

Alpakaland hőse 💟

Segítő állatok, fa vár és fa játékok, kuckók a gyerekeknek – a te adományod és a te önkéntes segítő munkád teszi lehetővé, hogy mindez megvalósuljon Alpakalandon.