írj nekünk:

 

kövess minket:

Miért fontos Alpakaland?

Miért fontos Alpakaland?

Az elhúzódó ukrajnai háború bizonytalansága egyre jobban rombolja a menekültek lelkivilágát. Mi lehet erre a megoldás? A mi válaszunk erre: Alpakaland.

Anyák, nők tízezreinek kell az egész életükre kiható döntéseket meghozni, és ennek feszültsége tapintható számunkra is. Új életet kezdeni a befogadó országban apa és férj nélkül, akinek otthon kellett maradnia katonáskodni? Hazamenni egy biztonságosabbnak tűnő ukrán országrészbe? Kivárni? És ha még évekig elhúzódik?

A Migration Aid intézményeiben egy évvel a háború kezdete után is havi 400-500 menekültnek nyújtunk valamilyen segítséget. Napi szinten tapasztaljuk, hogy mennyire megnehezíti a munkánkat, ha akár csak egyetlen ember is összeomlik mentálisan. Állapota kihat az egész közösségre, menekültekre és önkéntesekre egyaránt. A toxikus pszichés állapotok pillanatok alatt romba tudják dönteni a nehezen felépített bizalmat, megértést. A legjobb ilyenkor az lenne, ha ki tudnánk emelni egy időre a közösségből az érintetteket, de erre jelenleg egyetlen intézmény van Magyarországon: a pszichiátria. Ezt viszont sok esetben túlzásnak érezzük, hiányzik egy olyan lehetőség, ami azokat segíti, akik csak azért omlanak össze, mert érzelmileg nem tudnak már egyensúlyban maradni. Erre egy jó lehetőség lehet Alpakaland.

Néha elfeledjük, hogy a menekülők nem csak városlakók voltak, jönnek a falvakból is. Főleg az idősebb generációnak nehéz, hogy hirtelen kikerültek a természetközeli életmódjukból, és egy városi menekültszálló pici szobájában, másokkal összezárva kell élniük. Számukra fontos, hogy legalább időközönként visszakerüljenek egy olyan környezetbe, ahol növények és állatok veszik őket körbe, azaz vissza tudnak kapcsolódni az évtizedek alatt megszokott életvitelükbe. Ezt is tudja biztosítani Alpakaland.

Kevésbé közismert, hogy Nyugat-Magyarországon, multinacionális vállalatok munkásszállóin nagyon sok Ukrajnából elmenekült nő él a gyerekeivel, nem menedékesként, hanem munkavállalói tartózkodási engedéllyel. Amíg az anya a gyárban dolgozik, a gyerek a munkásszállón tölti az idejét. A gyerekek egy részének semmilyen szociális kapcsolata nincs. Az érintett települések 30-80 km-es távolságban vannak Alpakalandtól, ez az a távolság, ami még egy egynapos kirándulásba is belefér.

Ez három érv olyan volt, ami miatt a Migration Aid úgy döntött, hogy 2023-ban vidéken, egy Kis-Balaton melletti kis faluban is indít egy projektet. Alpakaland az első hosszútávú projektünk, amelynél nem hónapokban, hanem években gondolkozunk. Fontos számunkra a megvalósítása, mert nem csak a menekülteknek segítünk ezzel, hanem a többi tevékenységüket is tehermentesíteni tudja. Nem utolsósorban: az önkénteseinknek is egy kikapcsolódási lehetőség.

Alpakaland: rekreációs tér és szociális farm

Ehhez az egyesület vett egy nagy földterületet, ahol most nekiállunk felépíteni, amit megálmodtunk. A projekt az Alpakaland nevet kapta, és nem véletlenül szerepel benne egy állatfajta neve. Ugyanis Alpakaland elsődlegesen egy állat-asszisztált terápiás és rekreációs tér az Ukrajnából menekülők számára. Egy lehetőség arra, hogy az anyák a gyermekeikkel akár csak egy napra, vagy 1-2 hétre kikerüljenek a túlélési harc mókuskerepéből. Művészetterápia, zeneterápia, vagy egyszerűen csak az önfeledt futkározás a réten, egy séta a környéken a pórázon vezetett alpakákkal, vagy akinek az hiányzik: egy kis kapálás a kertben, a tojások összeszedése a tyúkok alól. Szóval minden, ami lehetőséget ad arra, hogy hasson a természet kiegyensúlyozottsága a békétlen lélekre.

Alpakaland ötlete nem új, már évekkel ezelőtt felismertük, hogy szükség lenne egy ilyen helyre Magyarországon. 3 éve kezdtük meg a konkrét felkészülést, elsősorban azzal kapcsolatban, hogyan lehet hatékonyan működtetni egy állat-asszisztált terápiás teret. Kiválasztottuk azokat állatfajokat, amik a legújabb kutatások szerint kifejezetten alkalmasak erre, szelídek és érzékenyen reagálnak az emberek érzelmi világára. Illetve az is szempont volt, hogy a kiválasztott állatok egymással is jól kijöjjenek. Az idei évet alpkakákkal és törpe nyuszikkal kezdjük, ehhez csatlkakoznak majd idővel tyúkok és talán nigériai törpekecskék is.

Emellett a területen egy több száz négyzetméteres biokertészet kialakításába is belekezdünk, az itt megtermelt zöldségeket egyrészt Alpakaland vendégei számára étkezési alapanyag, másrészt innen szeretnénk ellátni a menekültszállóinkat friss és egészséges zöldséggel.

Számítunk rád, légy az Alpakaland-csapat része

A célunk az, hogy éves szinten 600-800 gyereknek és a szüleiknek biztosítsunk rekrációs lehetőséget. Természetesen minden más segítő tevékenységünkhöz hasonlóan Alpakaland szolgáltatásai is ingyenesen elérhetőek a hozzánk kerülő menekültek számára, és ennek megfelelően kizárólag támogatásokból és adományokból, illetve önkéntesek segítő munkájával tud épülni és működni. Számtalan területen lehet itt önkénteskedni, a férfiasabb építő-karbantartó tevékenységektől kezdve a kertészeti munkákon át a programszervezésig, adminisztrációs feladatokig várjuk azokat, akik a projekt segítőivé szeretnének válni.

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Adjuk össze 🙏

Segítő állatok, fa vár és fa játékok, kuckók a gyerekeknek – a te adományod és a te önkéntes segítő munkád teszi lehetővé, hogy mindez megvalósuljon Alpakalandon. 

Kattints ide

TUDJ MEG MINDENT ALPAKALANDRÓL

Hős leszek

Alpakaland hőse 💟

Segítő állatok, fa vár és fa játékok, kuckók a gyerekeknek – a te adományod és a te önkéntes segítő munkád teszi lehetővé, hogy mindez megvalósuljon Alpakalandon.